Scouts en Gidsen Vlaanderen

Abonneren op feed Scouts en Gidsen Vlaanderen
Bijgewerkt: 1 uur 20 min geleden

Plan A blijft: we gaan onverminderd voor een zomer vol gewone scoutskampen

di, 31/03/2020 - 23:06

In pers en media wordt stilgestaan bij het al dan niet kunnen doorgaan van komende zomerkampen. Samen met andere jeugdbewegingen houden we als richtsnoer het uitgangspunt aan dat de omstandigheden rond corona naar de zomer toe dermate kunnen evolueren dat alle binnenlandse kampen zoals gepland mogen doorgaan. Zo wordt ook vermeld: "Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd Vlaanderen stellen zich voorlopig afwachtend op in verband met de zomerkampen, maar raden de groepen wel aan om de voorbereidingen van de kampen voort te zetten.

lees verder

Fiscale attesten voor belastingvrije giften verstuurd.

di, 31/03/2020 - 09:02

In 2019 waren er 60 groepen die een project indienden om fiscaal aftrekbare giften te mogen ontvangen. 737 milde schenkers ontvangen per post het attest dat ze kunnen gebruiken bij hun belastingaangifte voor het aanslagjaar 2019.

lees verder

GRL congres uitgesteld en alle info voor scouting over corona verzameld

do, 26/03/2020 - 10:57
Groepsleidingscongres zal niet doorgaan in april.

De wereld draait door. Het scouts- en gidsenleven zoekt zich een weg doorheen alle maatregelen die corona klein moeten krijgen. In de lijn der verwachting zal het geplande Groepsleidingscongres op 25 april in Mechelen dan ook niet doorgaan. We zoeken een haalbare nieuwe datum die rekening houdt met heropstart in diezelfde periode van de werking in onze groepen. We houden met groepsleiding de vinger 'scoutdagend' aan de pols via de digitale snelweg.

lees verder

Update: scouting tot uw dienst

di, 24/03/2020 - 13:40

De focus van Scouts en Gidsen Vlaanderen blijft op naleving van alle rond corona geldende maatregelen : corona sluit onze tenten.

lees verder

corona sluit onze tenten

wo, 18/03/2020 - 14:51

Scouts en Gidsen Vlaanderen zal bijdragen aan het naleven van de verstrengde CRISISMAATREGELEN die sinds 18 maart door onze regering worden opgelegd om de corona-epidemie het hoofd te bieden. Het jeugdwerk in Vlaanderen zal in dat licht alle alle bijeenkomsten (binnen en buiten) stopzetten tot alvast 20 april, of wanneer een nieuwe wending dit toelaat. 

lees verder

UPDATE 16/3 scouts in tijden van Corona

ma, 16/03/2020 - 20:24

We volgen als nationale leiding de ontwikkelingen i.v.m. corona nauw op en brengen hier updates van informatie voor Scouts en Gidsen Vlaanderen. 

UITGANGSPUNT BLIJFT DAT ALLE ACTIVITEIEN EN SAMENKOMSTEN VAN SCOUTING WORDEN OPGESCHORT TOT 3 APRIL ALVAST. 

lees verder

corona is geen feest

za, 14/03/2020 - 21:15

De regering heeft heel wat maatregelen genomen tegen de verspreiding van het coronavirus. De vele toffe initiatieven van jongeren om kwetsbaren in onze samenleving te helpen blijven niet onopgemerkt en worden alleen maar aangemoedigd.

lees verder

buitenDIENST voor wie binnen moet blijven

vr, 13/03/2020 - 14:17

Scouts en Gidsen Vlaanderen zouden geen scouts of gidsen zijn als we in moeilijke tijden aan de zijlijn blijven toekijken. Tijdens de komende periode met corona dichtbij, zijn ongetwijfeld heel wat mensen bang, onzeker en alleen. We nodigen daarom leiding en jin uit aan te sluiten bij plaatselijke online initiatieven om met vrijwilligers hulp te bieden aan wie ziek is of tot een risicogroep behoort en eenzaam is. Dat kan op veilige manier door inkopen te doen, voor eten te zorgen of telefonisch een babbel te doen.

lees verder

Nieuwsflits activiteiten scouting on hold

do, 12/03/2020 - 16:09

In nauw overleg met Minister Dalle, vraagt men alle activiteiten binnen het jeugdwerk te annuleren tot en met 31 maart. We namen hiervoor de volgende zaken in overweging: het belang van kinderen en jongeren, het vergemakkelijken van deze moeilijke beslissing voor jongeren, vrijwilligers en organisaties, de kernwaarde van het jeugdwerk om goed zorg te dragen voor elkaar en onze competentie om flexibel en wendbaar te zijn als jeugdwerk. Deze nadrukkelijke vraag geldt voorlopig tot en met dinsdag 31 maart. De situatie wordt voortdurend gemonitord. We updaten dadelijk met meer detail.

lees verder

Scouts in tijden van corona

wo, 04/03/2020 - 14:36

Geen paniek en no-nonsense. Onze scoutsgroet is 100% corona-proef. Het coronavirus zorgt in ons land vooralsnog meer voor veel deining in de media dan voor groot gevaar voor de gezondheid. Voorlopig blijft de besmetting beperkt tot mensen die recent reisden in risicogebied en waakzaamheid is dan ook vooral daarop gericht.

lees verder

scouts reiken hand na kwetsende woorden

zo, 01/03/2020 - 12:03

Op Facebook circuleerde een post met beelden van scoutsleiding die bij bij een karaoke kwetsend optraden naar holebi’s toe. Vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen lieten we weten dat dit voorval niet is waar scouting voor staat. De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen staat in contact met de betreffende groep en volgt dit mee verder op. Ook naar alle betrokken aanwezigen bij dit gebeuren reiken we graag de hand. Als koepel blijven we actief inzetten op een welkome omgeving voor iedereen en elke vorm van belediging naar wie dan ook resuluut afwijzen.

lees verder

22 februari: denk, gids, scout

za, 22/02/2020 - 07:16

Op 22 februari staan scouts en gidsen wereldwijd stil bij hun vriendschap. Dan herdenken we immers de geboorte van Lord Robert Baden-Powell (geboren in 1857), stichter van scouting; toevallig of niet ook de verjaardag van zijn vrouw (geboren in 1889) Olave Baden-Powell, oprichtster van guiding. Momenteel zijn er meer dan 50 miljoen scouts en 10 miljoen gidsen actief in 170 landen. Overal heeft scouting en guiding betekenis als avontuur, telkens anders maar telkens empowerend met jonge mensen.

read more

Bezorgde reactie bij opvolging misbruik binnen Boy Scouts of America

di, 18/02/2020 - 15:34

Scouts en Gidsen Vlaanderen reageert met ontzetting op actuele berichten in pers en media over de opvolging van misbuikschandalen bij de ‘Boy Scouts of America’ (BSA). In de eerste plaats blijft de verontwaardiging groot over de niet te vatten omvang van deze dossiers inzake seksueel misbruik; waarvan reeds verschillende jaren melding.

lees verder

Hopper winkel én gouwhuis Gent verhuist

ma, 17/02/2020 - 15:11

Op 4 april 2020 openen we onze nieuwe stek in Gent. Hopper winkel trekt vanaf 8 maart de deuren in de Lange Violettestraat hartje Gent achter zich dicht om vanaf 14 maart weer open te gaan op het nieuwe adres:  Antwerpsesteenweg 242 te Sint-Amandsberg. Ook het gouwhuis, ontmoetingsplaats voor Scouts en Gidsen Vlaanderen in Gent en omstreken, landt op deze nieuwe locatie. Zaterdagmiddag 4 april knippen we hier het lintje door met een officiële maar vooral feestelijke opening. Welkom vanaf  13.30 uur; om 15 uur wordt er gesproken en getoost.

lees verder

Ciara : weet uit welke hoek de wind waait!

za, 08/02/2020 - 15:03

Dit weekend wordt zware storm verwacht; het KMI waarschuwt dat code 'oranje' van kracht is en grote kans bestaat op schade door zeer felle winstoten en hevige regen. We gaan ervan uit dat onze leiding op de hoogte is van dit aangekondigde noodweer en vertrouwen erop dat het programma - met eventueel geplande activiteiten in parken, bossen, op het water of tochten te voet en per fiets - hierop wordt aangepast en richtlijnen worden opgevolgd. Ook bij de lokalen is het aangewezen aandachtig te zijn voor mogelijk vallende dakpannen en ander losliggend materiaal.

lees verder

Doet jouw groep mee met de groepsaankoop bekers?

wo, 05/02/2020 - 16:12

Steeds meer groepen vertonen interesse in de aankoop van herbruikbare bekers. Daarom organiseert Scouts en Gidsen Vlaanderen een groepsaankoop voor herbruikbare bekers met het logo van Scouts en Gidsen Vlaanderen of je eigen logo (dit is wel los van de groepsaankoop).

Inschrijven voor de groepsaankoop kan vanaf 10 februari tot 15 maart. De bekers zullen op 10 april geleverd worden in de Hopper Winkel van jouw keuze. Het bestelformulier met alle info komt binnenkort online, bespreek het nu reeds met jullie groepsraad of jullie willen meestappen in deze groepsaankoop.

Werken bij de scouts en gidsen?

za, 25/01/2020 - 21:15

Ruim 83.700 leden en leiding in meer dan 500 groepen van Scouts en Gidsen Vlaanderen, die ondersteunen wij ook graag vanuit onze organisatie. Met zowat 100 collega's dragen we op een professionele manier bij aan deze jeugdbeweging: binnen onze administratie op het nationaal secretariaat met diensten als boekhouding, IT, juridisch advies of communicatie, evenementen en kennisbeleid; met een pedagogische staf die zorgt voor een vormingsaanbod en begeleiding rond thema's als zingeving, ecologie of diversiteit, of met ons logistieke merk Hopper winkels en jeugdverblijven ...  .

lees verder

Je bent wat je voelt

di, 17/12/2019 - 12:24

Vanaf nu kunnen alle leden van Scouts en Gidsen Vlaanderen zelf bepalen wat ze in de Groepsadministratie  naast de term 'geslacht' (laten) aanvinken: mannelijk, vrouwelijk of andere. Omdat iedereen uniek is. En niet iedereen zich goed voelt in het hokje 'mannelijk of 'vrouwelijk'. Soms stemt je biologisch geslacht niet overeen met je genderidentiteit. Soms voel je je gewoon niet thuis in de strikte jongens-/meisjes opdeling.

lees verder

Help, ik heb een kind bij de scouts!

vr, 13/12/2019 - 15:26

Deze maand valt bij alle nieuwe gezinnen waarvan zoon of dochter aansloot bij scouting, samen met het ledentijdschrift Krak?Boem!,  een 'Kleine Gids'  in de bus: klein van vorm maar groot van inhoud.

Voor ouders van leden is dit zakboekje een mooie kennismaking met Scouts en Gidsen Vlaanderen: Waar staat scouting voor? Wat is onze visie? Hoe zijn we georganiseerd? Wat zijn de verschillende takken, zeescouting, Akabe? Hoe gaan we om met veiligheid, diversiteit, creativiteit?

lees verder