Scouts en Gidsen Vlaanderen

Abonneren op feed Scouts en Gidsen Vlaanderen
Bijgewerkt: 2 uur 53 min geleden

Je bent wat je voelt

di, 17/12/2019 - 12:24

Vanaf nu kunnen alle leden van Scouts en Gidsen Vlaanderen zelf bepalen wat ze in de Groepsadministratie  naast de term 'geslacht' (laten) aanvinken: mannelijk, vrouwelijk of andere. Omdat iedereen uniek is. En niet iedereen zich goed voelt in het hokje 'mannelijk of 'vrouwelijk'. Soms stemt je biologisch geslacht niet overeen met je genderidentiteit. Soms voel je je gewoon niet thuis in de strikte jongens-/meisjes opdeling.

lees verder

Help, ik heb een kind bij de scouts!

vr, 13/12/2019 - 15:26

Deze maand valt bij alle nieuwe gezinnen waarvan zoon of dochter aansloot bij scouting, samen met het ledentijdschrift Krak?Boem!,  een 'Kleine Gids'  in de bus: klein van vorm maar groot van inhoud.

Voor ouders van leden is dit zakboekje een mooie kennismaking met Scouts en Gidsen Vlaanderen: Waar staat scouting voor? Wat is onze visie? Hoe zijn we georganiseerd? Wat zijn de verschillende takken, zeescouting, Akabe? Hoe gaan we om met veiligheid, diversiteit, creativiteit?

lees verder

Laat pesten niet aanmodderen

za, 07/12/2019 - 11:38

Van 14 tot 21 februari 2020 kiest heel Vlaanderen kleur tegen pesten. Scouts & Gidsen Vlaanderen doet mee en wij koppelen er meteen ons jaarthema aan vast. Wat is er immers scoutmoediger dan een vuist te maken tegen pesten?

lees verder

VuurWerk: pijlen richten vanuit solidariteit ...

di, 03/12/2019 - 11:50

De huidige onrust omtrent besparingen door de Vlaamse Regering ontgaat wellicht niemand.  Erkende gesubsidieerde jeugdwerkorganisaties en werkingen voor kinderen of jongeren met een beperking, worden vanaf 2020 geconfronteerd met 3% besparing op hun werkingsmiddelen. Op bovenlokaal jeugdwerk, waaronder jeugdverblijven, koepeloganisaties zoals voor jeugdhuizen en werkingen met maatschappelijk kwetsbare kinderen of jongeren, wordt 6% besnoeid.

lees verder

Hé, het is oké

di, 19/11/2019 - 15:22

Op 20 november is het de 30ste verjaardag van het Kinderrechtenverdrag. Goe Gespeeld!, een netwerk dat inzet op goe spelen, zet het 31ste kinderrecht (letterlijk) in de verf tijdens de Binnenspeeldag van de stad Lokeren.

Dit 31ste recht is het RECHT OP SPELEN. Kinderen spelen tegenwoordig anders dan vroeger; ze mogen minder buiten, mogen niet vuil worden of mogen geen risico's meer nemen. Goe Gespeeld! gaat daar tegen in en bewijst dat het omgekeerde net het na te streven doel is met een campagne rond 'risicovol spelen': "He, het is ok!"

lees verder

Drieboomkensberg: een halve eeuw gedroomd jeugdverblijf

za, 19/10/2019 - 18:58

Feestgedruis zaterdagnamiddag 19 oktober ’19 bij Hopper Jeugdverblijf Driekoomkensberg in Westmalle. Dit scoutsdomein bestaat 50 jaar. Het centrum werd gestart eind jaren ’60, mede in het kader van de toenmalige scoutsactie van VVKS ‘Doen voor Groen!’, om zowel ruimte te creëren voor kampen en vorming in scouting, als om groene zones te vrijwaren in Vlaanderen.  Inmiddels staat het domein als ‘3BB’ in het geheugen gegrift van vele generaties kinderen en jongeren die hier de tijd van hun leven hadden, met hun jeugdbeweging of als bosklassen op schooluitstap.

lees verder

Foto's beveiligd online?

wo, 16/10/2019 - 08:51

Een reportage van Pano op één bij VRT (woensdag 16 oktober) behandelt het fenomeen van foto's met kinderen en jongeren die niet-bedoeld en ongewenst circuleren op internationale sites. Soms belanden ook beelden van Vlaamse jeugdkampen of sportclubs op dergelijke criminele buitenlandse websites. Mede geholpen door recente wetgeving en richtlijnen rond GDPR, is leiding zich bewust van mogelijke gevaren op het internet en vertrouwd met nodige zorg voor bescherming van privacy van leden.

lees verder

verbonds(be)raad 5 oktober 2019

zo, 06/10/2019 - 16:57

Gouw Antwerpen ontving zaterdag 5 oktober 2019 de eerste verbondsraad van het jaar waarin Scoutmoedig ons motto is: alle via groepen verkozen DC’s, gouwverantwoordelijken en verbondsleiding bepalen hier het algemeen beleid voor Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Varia & input

Een groot deel van de dag gaat uit naar vorming en uitwisseling met daarin o.a. …

lees verder