I love my ticket

Abonneren op feed I love my ticket
Just another WordPress weblog
Bijgewerkt: 2 uur 58 min geleden

Test Aankoop en ticketverkopers in de bres tegen illegale ticketverkoop

do, 06/06/2019 - 10:11

Met het festivalseizoen in aantocht lanceert consumentenorganisatie Test Aankoop in samenwerking met BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties een sensibiliseringscampagne om mensen te stimuleren steeds concerttickets te kopen via de legitieme verkoopkanalen. Officiële verkopers van tickets zoals TeleTicketService, Ticketmaster en Fnac en ook de Federale Overheidsdienst Economie ondersteunen de actie.

Woekerprijzen

Concerttickets die tegen woekerprijzen worden doorverkocht, het blijft schering en inslag. “Jaar na jaar krijgen wij tal van klachten van consumenten die het slachtoffer zijn geworden van dit soort van illegale praktijken. Het is telkens hetzelfde verhaal: mensen proberen online tickets te bemachtigen voor het concert van hun favoriete artiest. Ze klikken op de eerste website die de zoekmachine toont en betalen een pak meer dan de officiële ticketprijs. Niet zonder risico, want eerder dit jaar werden concertgangers met een doorverkocht ticket bij het concert van de Amerikaanse rapper Post Malone de toegang geweigerd.”,

Doorverkoop bij wet verboden

Sinds 1 oktober 2013 bestaat er in België een wet die een regelmatige doorverkoop van concerttickets verbiedt. Het uitzonderlijk doorverkopen blijft mogelijk voor een consument die om een of andere reden het evenement niet kan bijwonen, op voorwaarde dat hij niet meer vraagt dan de oorspronkelijke aankoopprijs. Een gratis ontvangen of gewonnen ticket mag niet worden doorverkocht.

De lijst van doorverkoopsites is lang. De meesten zijn gevestigd in het buitenland, veelal in Nederland maar ook Viagogo, dat vanuit Zwitserland opereert is een klassiek geval van illegale doorverkoop .Test Aankoop meent dat consumenten zich vaak niet realiseren dat ze hun tickets dan ook niet bestellen bij een officieel verkooppunt en een hogere prijs betalen dan de officiële.

Door het kopen van tickets op niet-officiële sites loopt de koper bovendien het risico dat de officiële verkoper de doorverkochte tickets ongeldig verklaart (“blacklisting”) en dat hem/haar de toegang tot het evenement geweigerd wordt. Consumenten die het slachtoffer zijn van dergelijke praktijken worden aangeraden dit aan de Economische Inspectie (FOD Economie) te melden via meldpunt.belgie.be (scenario “Toegangsbewijzen voor evenementen”).

Class action van Test Aankoop

Om dit soort praktijken aan te pakken, diende Test Aankoop, einde 2016, een groepsvordering in tegen vijf buitenlandse bedrijven die samen acht doorverkoopsites uitbaten. Het gaat hier om : Movic BV World Ticketshop, Cristalweb BV, CDPA trading en Events Belgium. In mei 2018, werd een akkoord gevonden met laatstgenoemde. Dit is het bedrijf achter de website www.ticketsbelgie.be. 450 consumenten kregen toen een compensatie. Na enkele omwegen in de procedure, zal de pleitzitting over de ontvankelijkheid van de zaak tegen de andere vier ondernemingen vermoedelijk eind dit jaar plaats hebben.

Campagne tegen doorverkoop

Nu het festivalseizoen eraan komt, lanceert consumentenorganisatie Test Aankoop in samenwerking met BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties een sensibiliseringscampagne om mensen te stimuleren steeds concerttickets te kopen via de legitieme verkoopkanalen. Officiële verkopers van tickets zoals TeleTicketService, Ticketmaster en Fnac en ook de Federale Overheidsdienst Economie ondersteunen de actie. “De campagne wordt daarenboven ook gevoerd in Spanje, Tsjechië, Zwitserland, Polen, Slowakije en Slovenië, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. “Als we zien hoeveel consumenten zich nog laten vangen aan de sites van de illegale doorverkopers en soms exuberante bedragen betalen voor hun concertticket, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat er nog veel werk aan de winkel is naar sensibilisering toe om mensen ervan te overtuigen te kopen via de legitieme ticketverkopers. We zijn dan ook zeer verheugd dat ook de legitieme verkoopskanalen zoals TeleTicketService, Ticketmaster en Fnac de sensibiliseringscampagne mee ondersteunen en de boodschap mee uitdragen”, voegt hij er aan toe.

Alex Agnew bindt de strijd aan tegen malafide ticketverkopers

do, 06/06/2019 - 10:10

In navolging van collega-comedian Michael Van Peel ageert nu ook Alex Agnew tegen malafide ticketverkopers. Net als andere grote artiesten met shows in het Sportpaleis is Alex Agnew het slachtoffer van malafide ticketdoorverkopers. De stand-upcomedian is helemaal niet opgezet met de honderden aan woekerwinst doorverkochte tickets en staat volledig achter de acties van de Sportpaleis Group en Tele Ticket Service om dit probleem structureel aan te pakken.

Donderdag 30 en vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni staat Alex Agnew met zijn nieuwe show ‘Be Careful What You Wish For’ voor de 10e, 11e en 12e keer voor een uitverkocht Sportpaleis. Het succes van de stand-upcomedian is ook malafide ticketdoorverkopers in het oog gesprongen. De shows van Alex staan momenteel bij Tele Ticket Service in de top 5 van evenementen met frauduleuze ticketdoorverkoop.

Maar ook de theaters die tickets aanbieden voor de gelijknamige theatertour die in september van start gaat worden belaagd door verschillende frauduleuze websites die hun tickets aan hogere prijzen doorverkopen.

“Het is helemaal fout dat woekerhandelaars de prijs om mijn show bij te wonen kunstmatig de hoogte injagen zonder enige toegevoegde waarde te leveren”, zegt een ontevreden Alex Agnew. “Het komt enkel mijzelf toe om de prijs van een toegangsticket te bepalen en ik wil mijn shows bewust laagdrempelig houden voor de mensen.”

“Het bedrijf Tele Ticket Service zet als officiële ticketverkoper zijn inspanningen verder om ticketdoorverkopers op de zwarte markt te ontmaskeren”, gaat Stefan Esselens, CEO van het ticketingbedrijf, verder. “Net als bij eerdere evenementen zullen we ook bij de shows van Alex Agnew enkele honderden fans aan de deuren van het Sportpaleis tegenhouden omdat zij in het bezit zijn van tickets die we ongeldig hebben gemaakt.”

“Mensen die vermoeden in het bezit te zijn van een duurder doorverkocht ticket roepen we op om toch naar het Sportpaleis te komen”, stelt Alex Agnew gerust. “Samen met Tele Ticket Service is een oplossing uitgewerkt, zodat ook deze mensen met zekerheid mijn show zullen kunnen bijwonen.”

Voor wie naast tickets voor de Sportpaleisshow greep, is er dus goed nieuws. Door blijvende vraag naar tickets, kondigde Alex Agnew eerder al aan dat hij vanaf semptember 2019 op vraag van publiek en organisatoren ook een ‘Be Careful What You Wish For’-theatertour aanvat die hem naar verschillende theaters in Vlaanderen zal brengen. Maar ook voor deze shows bieden malafide doorverkopers tickets aan hoger dan de correcte prijs.

Om de malafide ticketdoorverkopers de wind uit de zeilen te nemen, raadt Alex Agnew de mensen aan voor correcte data en ticketlinks enkel de informatie op zijn website www.alexagnew.be te volgen.

Tele Ticket Service zet de strijd tegen ticketdoorverkopers verder

do, 07/03/2019 - 14:00

Komende maandag 11 maart zal Tele Ticket Service een honderdtal fans van Post Malone tegenhouden aan de deuren van het Antwerpse Sportpaleis omdat zij in het bezit zijn van ongeldige tickets. Dankzij nieuwe software slaagde de ticketverkoper erin zo’n 170-tal doorverkopers te identificeren die samen vele duizenden tickets voor diverse concerten aankochten en frauduleus doorverkochten. Tele Ticket Service roept concertbezoekers op om alert te blijven voor deze illegale praktijken en alleen via de officiële kanalen tickets aan te schaffen.

Met nieuwe technologie en software voert Tele Ticket Service zijn strijd tegen de zwarte ticketmarkt verder op. “We hebben al zo’n 170-tal doorverkopers kunnen identificeren die in totaal vele duizenden tickets op de zwarte markt hebben gebracht”, zegt Stefan Esselens, CEO van Tele Ticket Service. “Ons onderzoek is echter nog maar pas gestart. We vrezen dan ook dat de komende dagen en weken nog meer illegale doorverkopers en valse tickets zullen opduiken”.

Bij het concert van Post Malone komende maandag 11 maart in het Sportpaleis zal Tele Ticket Service de bezitters van illegaal doorverkochte tickets staande houden. Zij zullen op de hoogte worden gebracht van hun illegale aankoop, de kans krijgen om rechtsgeldige tickets aan te kopen zodat zij het concert toch nog kunnen bijwonen en worden begeleid bij het indienen van een klacht om hun geld voor de geweigerde tickets te recupereren.

“De illegale doorverkopers, die voornamelijk opereren vanuit het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en Israël, kregen inmiddels van ons een mail met de vraag om hun klanten op de hoogte te brengen”, vervolgt Stefan Esselens. “We hebben hun gemeld dat de kopers van hun tickets de toegang tot de zaal geweigerd zal worden. De gegevens van deze doorverkopers worden ook doorgegeven aan de FOD Economie”.

Wie in het bezit is van een ticket waarop een vreemde naam staat van een ticketkoper, is bij deze gewaarschuwd. Hij of zij kan meteen ook het bedrag dat voor het ticket betaald werd controleren met de officiële ticketprijs die op www.teleticketservice.com en www.sportpaleis.be vermeld staat.

Lees verder op de website van de Sportpaleis Group.