Bio-afbreekbare zeep!

Nog maar een klein weekje aftellen en we zakken met ons allen af naar Champagne voor het zomerkamp. Vooraleer jullie de koffers inpakken hebben we nog een kleine mededeling. Jullie zijn uiteraard op de hoogte van het jaarthema van Scouts en Gidsen Vlaanderen: Minder is meer!. Dit heeft alles te maken met de scoutswaarden die gaan over zorgzaam omgaan met onze planeet. Ook onze scouts heeft zich afgevraagd waar we kunnen sleutelen aan afvalbeleid, energiebeleid etc. en onze ecologische voetafdruk in het algemeen.

Daarom zullen we dit jaar onder andere bio-afbreekbare zeep voorzien voor alle leden! Deze zeep is geschikt voor de haren en lichaam. Daarom vragen we aan jullie allemaal om de eigen zeep thuis te laten.

Naast deze aanpassing zullen de givers dit jaar per fiets naar het kampterrein afzakken! Volgens een snelle berekening besparen we hiermee ongeveer 3000 gereden kilometers, hetgeen overeenkomt met 400 kg CO² minder in de atmosfeer of drie keer naar Barcelona vliegen.

Daarnaast kunnen we door onze koelcel aankopen in bulk en zo het op en af rijden naar de winkel beperken en de voedselveiligheid ten alle tijden garanderen. Dit zomerkamp in 2019 zal ook het vierde jaar zijn dat we kalimba watertonnen mee op kamp nemen voor drinkwatervoorziening. Alle leden kunnen hun bidon ten alle tijden vullen met drinkwater die per 10 liter verdeeld wordt in de dispensers. Dit kan bij de keukentent of bij de eettenten. Op deze manier produceren we veel minder plastieke flessen en blijft iedereen steeds gehydrateerd.

Met ons allen zullen we tijdens kamp nadenken om samen met dit 'laaghangend fruit' nog meer stappen te ondernemen om de voetafdruk van ons kamp en de hele vereniging te verlagen.

Een ferme scoutsgroet en tot snel!