Een beetje geschiedenis

SCOUTING IS NIET VAN GISTEREN

reeds meer dan 100 jaar scouting!
Vandaag zijn de basisideeën van Baden Powell nog steeds actueel.  16 miljoen scouts en 7 miljoen gidsen, verspreid over heel de wereld, spelen nog steeds het fantastische scoutsspel.

We schrijven: Engeland 1908.

Een Engelse generaal, Lord Baden Powell, richt de scoutsbeweging op. Een jeugdbeweging waarin avontuur en openluchtleven centraal staan. Baden Powell legt 5 accenten in zijn scoutsspel: zelfwerkzaamheid, medebeheer, ploegwerk, dienst en engagement. Op die manier wil de beweging jongeren opvoeden tot zelfstandige, mondige burgers die met open ogen in de maatschappij staan en bereid zijn verantwoordelijkheden op zich te nemen.

In België worden de eerste scouts-groepen opgericht in 1910 en de meeste gidsen verschijnen in 1915. Langzaam deint de beweging uit over België. In 1972 fusioneren het Vlaams Verbond van Katholieke Scouts en het Vlaams Verbond van Katholieke Meisjesgidsen. Zo ontstaat het V.V.K.S.M. dat in 2006 zijn naam veranderde in Scouts en Gidsen Vlaanderen, en momenteel duizenden leden telt. In Limburg zijn er zo'n 65 groepen actief. Samen verenigen zij een 10.000-tal kinderen en jongvolwassenen. Als scout of gids trekken deze jongeren op tocht, gaan op kamp, spelen een bosspel, bezinnen zich over hun bezig zijn of engageren zich in één of ander project.